Todesfuge

Theatraal concert rond het gedicht ‘Fuga van de dood’ van Paul Celan met nieuwe composities van Bart de Vrees, Natalia Domínguez Rangel, Wilbert Bulsink. In samenwerking met het Joods Historisch Museum.

Intens, onverbiddelijk en aangrijpend…  Vier musici brengen in deze voorstelling de poëzie van de Joodse dichter Paul Celan in klank en beeld tot leven. Celan was de eerste dichter die na de Tweede Wereldoorlog de wandaden van het naziregime in woorden wist te vatten. Zijn internationaal beroemde gedicht Todesfuge is een monument in de literatuurgeschiedenis, maar in Nederland weinig bekend. In een verrassend speelse, fantasievolle uitvoering nemen de musici het publiek mee in de gruwelijke wereld van dit gedicht: een contrast dat het indringende karakter van de tekst benadrukt en tegelijk toegankelijk maakt. Drie componisten schrijven speciaal voor dit programma nieuw werk. Bij dit project zijn zowel makers met een Nederlandse als Duitse achtergrond betrokken. Gezamenlijk zoeken ze naar een taal in beeld en muziek om de verschrikkingen van toen een plaats te geven en tevens een verbinding te maken met het hier en nu. Een moderne voorstelling waarin de makers op poëtische wijze een bijdrage willen leveren aan de verwerking van geschiedenis en trauma.

Paul Celan

De dichter Paul Celan (1920-1970) wordt beschouwd als een van de grootste dichters van de twintigste eeuw. Hij is geboren in een Joodse, Duitstalige familie in het toenmalige Roemenië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zijn ouders vermoord door de nazi’s en zelf overleefde hij een werkkamp. Na de oorlog koos hij er bewust voor om in de Duitse taal te schrijven – zijn moedertaal èn de taal van de vijand – om een nieuwe Duitse poëzie te scheppen. Vijftig jaar geleden maakte hij een einde aan zijn leven in Parijs.

Het Joods Historisch Museum had in december ’20 t/m mei ’21 een expositie gepland met kunstwerken gebaseerd op de poëzie van Celan: Een graf in de wolken. Helaas is de tentoonstelling maar heel kort te zien geweest. De première van Todesfuge was binnen deze expositie gepland in de Uilenburgersjoel in samenwerking met het Joods Historisch Museum, waarna een tournee zou volgen. Helaas heeft dit project door de coronamaatregelen na herhaaldelijk verplaatsen en annuleren geen doorgang kunnen vinden.

Antje Lohse mezzosopraan
Marieke Franssen fluit
Anna voor de Wind klarinet
Miriam Overlach harp
Isabel Schröder regie
Marc Pantus vormgeving

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: