Goethe Institut

MENSCHEN-WORTE lezing en muziek

Goethe-Institut Amsterdam, 16 Juli 2017 om 15.00 uur
Herengracht 470, 1017 CA, Amsterdam

Ria van Hengel

Komisch, bijtend, filosofisch en ontroerend… een poëtische middag rond de gedichten van Hans Arp, tweetalig gepresenteerd met lezing en muziek.
Door vertaalster Ria van Hengel met Antje Lohse (voordracht/mezzosopraan), Marieke Franssen (fluit), Jelte van Andel (contrabas), Miriam Overlach (harp)

 

Hans Arp (1886-1966), vooral bekend als beeldend kunstenaar, was ook een veelzijdig schrijver en dichter. In 1916 vierden Arp en zijn vrienden met literaire en muzikale uitvoeringen grillig de geboorte van het Dadaïsme. Door zijn vriendschap met Theo van Doesburg raakte Arp betrokken bij de kunstenaarsgroep De Stijl. Van Doesburg publiceerde regelmatig gedichten van Arp in zijn tijdschrift De Stijl.
Ria van Hengel en Antje Lohse maakten een selectie van gedichten die de verschillende facetten van Arp’s poëtisch oeuvre laat zien. Deze voor het eerst in het Nederlands vertaalde gedichten verschenen onlangs in de dichtbundel ‘Zingend blauw’ (Uitgeverij Vleugels).

In een lezing worden de gedichten uit de bundel voorgedragen, in het Duits en in de Nederlandse vertaling van Ria van Hengel. Daarnaast verklanken de vier musici de poëzie van Arp, ze spelen muziek die de componiste Astrid Kruisselbrink speciaal op deze teksten heeft geschreven.
In een gesprek vertelt Ria van Hengel over haar werk als vertaalster.

De productie Menschen-Worte is ontstaan in samenwerking met het Kröller-Müller Museum, waar de tentoonstelling van Arp’s werk The Poetry of Forms te zien is – tot en met 17 september, in het kader ‘100 jaar De Stijl’.

Toegang €15,-
Voor reserveringen: klik hier